Beszélj úgy... kommunikációs tréning szülőknek

 

Gyakorlati tanácsok a sikeres szülő-gyerek kapcsolathoz

 

„Csupán lehetőséget kapunk, hogy magunkat ilyenné vagy olyanná formáljuk.”

Jose Ortega y Gasset, spanyol filozófus

 

  • Szeretnéd úgy nevelni gyermekedet, hogy közben tiszteletben maradnak mindkettőtök érdekei?
  • Szeretnéd, ha gyermeked érző, ugyanakkor felelősségteljes felnőtté váljon?
  • Szeretnél megszabadulni attól a generációk óta öröklődő beszédmódtól, amely nem segít, hanem gátol minket?

 

Következő "Beszélj úgy" kommunikációs tréningek időpontja:


A két napos tréning 1. és 2. alkalma:

1. alkalom: 2014. március 29. 9:00-17:00

2. alkalom: 2014. április 12. 9:00-17:00


Helyszín: Katedra Nyelviskola, 1061 Budapest, Anker köz 1-3.

 

Jelentkezés


A Szülői kommunikációs tréning, a díjnyertes szerzőpáros, Adele Faber és Elaine Mazlish:  Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy hogy elmesélje című könyvének anyagából született!

 


 

A tréning  alapvető célja:

Elsajátítsunk olyan gyakorlati, hasznos kommunikációs technikákat, amelyek alkalmazásával bármilyen életkorú gyermekkel való kapcsolat örömtelibbé, stresszmentesebbé, mindkét fél számára eredményesebbé alakuljon.
Megtanítsa a szülőknek, hogyan beszéljenek úgy, hogy a gyermekeik meghallják, és hogyan váljanak jó hallgatósággá gyermekeik számára. 
Megtanítsa a szülőknek, hogyan beszéljenek úgy, hogy letudjuk fordítani törődésüket, szeretetünket gyermekeik számára a mindennapok során.
Megtanítsa a szülőket, hogyan beszéljenek úgy, hogy határt tudjanak szabni gyermekeik viselkedésének anélkül, hogy bántóak lennének.
A tréning első sorban szülőknek szól, de az elsajátított készségeket nagyon jól alkalmazták pedagógusok, kórházi dolgozok, mentálhigiéniás szakemberek a munkájuk a során, sőt kiválóan működik párkapcsolati, nagycsaládi, baráti, munkahelyi kapcsolatok esetén is.

 

Kriszti, aki két tini (1 fiú, 1 lány) anyukája, 876 km-t utazott Varsóból a tréning miatt, ezt mondta:


"A Beszélj úgy kommunikációs tréning nem csak arra tanított hogy hogyan lehet másképp kezelni a problémásnak vélt szituációkat gyermekeimmel, hanem arra is hogy ha változtatni szeretnék azon ami nem működik, akkor azt nem a másikba kell megváltoztatni hanem elsősorban magamban. 

Mindennek értelme van csak meg kell érteni. Ezen a tréningen megtapasztaltam milyen visszahallani saját szavaimat gyermekeim szemszögéből és annak milyen hatása van. 

Megértettem  hogy miért nem működik az amiről azt hittem jól csinálom. Most, hogy a tréningen gyakoroltakat kipróbálhatom a valós életben is, úgy érzem új csodákat élek meg a mindennapokban. Ez az egyik legszebb kihívás amivel találkoztam."

 Tukacs Krisztina (Varsó)

 


 

A sikeres szülő-gyerek kapcsolat három alappillére:

 
1. Ismerjük és tudjuk a gyermek korosztályának megfelelő viselkedési formákat, az egyes személyiségfejlődési szakaszok jellemzőit.
 
Ezek tudatosítására ma már rengeteg irodalom áll rendelkezésünkre. Néhányat felsorolva a teljesség igénye nélkül: Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő, Ranschburg Jenő: Szülők könyve, Vida Ágnes: Babapszichológia, Vekerdy Tamás könyvei, Deákné B. Katalin: Tudatos Szülők emblémával ellátott könyvei, kiadványai, foglalkoztató füzetei. 
 
2. Ismerjük Önmagunkat és gyermekünket.
 
Rengeteg személyiség elemző módszer áll rendelkezésünkre, hogy önmagunk és gyermekünk mélyebb motivációit megismerjük és megértsük.
 
Két módszer ismeretét tartom nélkülözhetetlennek a gyermeknevelésben. Az egyik a Kronobiológiai Pszichogenetika, ami a velünk született személyiségtulajdonságokat mutatja meg, azaz a személyiség valódi énjét, magját. A másik az Enneagram, ami a karakternek a személyiség tulajdonságait mutatja, amely az első 7 évben alakul ki.
 

3. A személyre szabott kommunikáció!


Olyan kommunikáció, amelynek segítségével le tudjuk fordítani törődésünket gyermekeink számára a mindennapok során, valamint határt tudunk szabni gyermekeink helytelen viselkedéseinek anélkül, hogy bántóak lennénk. 

 
Ebben segít a Beszélj úgy... Szülői kommunikációs tréning, amelyről az alábbiakban olvasható részletes információ.


Kinek szól a Beszélj úgy... Szülői kommunikációs tréning? 


A Beszélj úgy kommunikációs tréning Neked szól, ha
Szeretnél egy másfajta kommunikációs módot örökségként továbbadni gyermekeidnek, amelyet aztán egész életükben használhatnak a barátaikkal, munkatársaikkal, szüleikkel, partnereikkel, és majd egy napon a saját gyerekeikkel!
Szeretnél érzékenyebb lenni gyermekeid érzései iránt.
Szeretnéd tiszteletben tartani gyermekeid szükségleteit és éppen ennyire saját igényeidet is!

Szeretnéd lehetővé tenni gyermekeid számára, hogy érző, ugyanakkor felelősségteljes emberré váljanak!

Szeretnéd úgy kifejezni dühödet, hogy eközben nem okozol nagyobb kárt szeretteidnek!
Szeretnél szemrehányás és vádaskodások nélkül élni!
Szeretnél megszabadulni attól a generációk óta öröklött beszédmódtól, amely nem segít, hanem gátol minket!

 

"Nyugodtabb lett a légkör..."


"Nem tudom, hogy nálunk mi történt, de mióta alkalmazom a Beszélj úgy technikát - nyilván nem mindegyiket - nyugodtabb lett a légkör. Lilla kislányom érdeklődve néz rám, meghallgat, nem vág közbe és nem vágja le magát a földre, ha valami nem úgy van, ahogy kitalálta. A rosszallás kifejezése, "nem szeretem, ha..." mondatok elég hatásosak :-)

Örülök, hogy elmentem a tanfolyamra"

Dr. Kebely Tímea (Budapest)

Én is nyugodtabb légkört szeretnék:Mi az, amit megtanulhatsz a tréningen?

 
Segít megtanulni, hogyan bírkózzunk meg gyerekeink csalódásaival, frusztrációival, negatív érzéseivel. 
 
Segít megtanulni, hogyan mutassuk ki mérgünket anélkül, hogy bántóak legyünk.
 
Segít megtanulni, hogyan állítsunk fel határokat úgy, hogy megőrizzük a gyerekek szabadságát.
 
Segít megtanulni, mit tegyünk büntetés helyett.
 
Segít megtanulni, hogyan támogathatjuk gyermekünket a pozitív, reális énkép, az önállóság kialakulásában.
 
Segít megtanulni, hogyan fejleszthetjük gyermekünk együttműködési képességét.
 
Segít megtanulni, hogyan oldjuk meg békés úton a családi vitákat.

 


 

Milyen témákról lesz szó a tréningen? 

 

A egyes foglalkozások rövid ismertetése – avagy mit is fogunk tanulni?

 

1. Az érzelmek elfogadása – Hogyan segítsünk gyermekeinknek érzéseik feldolgozásában?

„Nem arra van szükségünk, hogy valaki egyetértsen velünk, hanem arra, hogy valaki felismerje mit is élünk át.”

Az első alkalommal olyan kommunikációs készséget tanulunk, amellyel  segítjük gyermekeinket, hogy felismerjék és megbírkózzanak a negatív érzéseikkel – düh, harag, csalódottság, félelem, irigység, féltékenység, sértődöttség stb. Ugyanakkor korlátozzuk az elfogadhatatlan viselkedést, megőrizve a gyermek jóindulatát.


 2. Működjünk együtt!


„A gyerekek hozzáállása ilyenné vált: Azt csinálok, amit akarok!...A szülő hozzállása pedig ilyenné lett: Azt csinálod, amit én mondok!...és a csata megkezdődött!...”

A második alkalommal öt olyan kommunikációs készséget sajátítunk el, amely segítségével együttműködésre tudjuk tanítani gyerekeinket, anélkül, hogy utasítgatásokat adnánk, sértegetnénk, leckéztetnénk, fenyegetnénk, hibáztatnánk stb. őket. Ami a legfontosabb, hogy mindezek használatával mindkét fél jóérzése megmarad.
 

3. Büntetés helyett
 

„ A büntetéssel az az alapvető baj, hogy nem működik.”

A harmadik foglalkozáson hét készséget tanulunk meg, amely segítségével elkerülhető a büntetés, mégis a szülő kifejezheti erős rosszallását, ugyanakkor a feleősség vállalására tanítja gyermekét.

 

 

4. Az önállóság támogatása


„Minden szeretetünket, munkánkat, tudásunkat és tapasztalatunkat nekik adjuk, hogy egy napon legyen majd erejük és önbizalmuk elhagyni minket.”

A legtöbb gyerekneveléssel foglalkozó könyv szerint a szülők egyik legfontosabb célja, hogy segítsék gyermekeiket az önálló emberré válásban, hogy egy napon majd szüleik nélkül is képesek legyenek boldogulni. A negyedik alkalommal hat olyan kommunikációs készséget tanulunk, amely segítségével a gyermek önálló, döntéseiért felelős személlyé válik.
 

5. A dícséret

„Az önértékelésnek döntő szerepe van az ember gondolkodási folyamataiban, érzéseiben, vágyaiban, értékeiben és céljaiban. Ez a viselkedés legfontosabb mozgatórugója.”

Az ötödik alkalommal a dícséretről lesz szó. Választ kapunk arra, hogy mely dícséretek azok, amelyek segítenek a pozitív, reális énkép kialakításában, és melyek  nem. Megtudhatjuk, hogy az „ügyes vagy”, „okos vagy” dícséretek miért nem működnek hatékonyan.
 


6. Hogy többé ne kelljen szerepet játszaniuk


„Ha lassú felfogásúnak bélyegzed a gyermeked, akkor ő is annak fogja látni magát.”

Ezen alkalommal, hat olyan készséget tanulunk, amelyek segítségével kiszabadíthatjuk gyerekünket a rosszcsont, erőszakos, irigy, "rontó pál", nyafogós, megbízhatatlan stb. skatulyákból, bélyegekből.
 

7. Összegzés, értékelés, tapasztalatcsere, kérdések
 

"A munka meg fog várni, amíg megmutatod a szivárványt a gyereknek, de a szivárvány nem vár addig, amíg végzel a munkával." Anna Gavalda 

és minden összeáll...

 
  

Milyen plusszt ad Neked a tréning a "Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy hogy elmesélje" című könyv elolvasásához képest?


A tréningen az emléleti készségek elsajátítása után, különböző szituációkon keresztül gyakoroljuk az egyes kommunikációs technikákat, mielőtt otthon élesben kipróbálnád!

Megbeszélhetjük, eljátszhatjuk a téged érintő személyes konfliktusokat, amennyiben szeretnéd!

Tanulhatunk csoporttársainktól, ötleteket meríthetünk a problémák megoldására!

 


 

Melinda, egy 9 éves kisfiú és egy 6,5 éves kislány ayukája, így látta a tréninget:


"Mikor rátaláltam a "Beszélj úgy..." tanfolyamra az interneten, azonnal tudtam, hogy ott a helyem. Nagyon fontos számomra, hogy a gyerekeimmel értsük egymást és őszintén kapcsolódjunk egymáshoz. 

Már az első napon tanult technikával hatalmas sikereket értem el a kommunikációban. Magam is meglepődtem, hogy mennyire könnyedén motiválhatóak az együttműködésre, ha értjük őket és magunkat."

 Sárfy Melinda (Budapest) 

Mi az, amit megígérhetek Neked a tréning során?

Segítőkészséget és garanciát, hogy a Te gyermekednél is működik a módszer!

Gyors eredményt és sikerélményt, hogy gyermekedre hatással lesz az új kommunikációs módszer!

Empátiát és barátságos légkört a tréning során!

Különleges élményeket, felismeréseket!    

Magasszintű szakmai tudást és többéves oktatói tapasztalatot biztosítok tanulásod során! 

Miben más ez a tréning, mint  egy hagyományos szülői kommunikációs tréning?


Azon túl, hogy elsajátítjuk az egyes kommunikációs technikákat, a gyermek és a szülő egyéniségét, személyiségét figyelembe véve határozzuk meg a hatékony kommunikációs eszközöket.

 

A Kronobiológai Pszichogenetika
segítségével tudjuk a "Beszélj úgy..." módszerét igazán egyénre szabottá tenni.

 

A kronobiológia pszichogenetikai személyiségelemzés olyan kérdésekre ad választ, hogy gyermekünknek: 

Mik az erősségei és mik a gyengéi?
Mit várhatsz el tőle?
Mire figyelj oda a nevelésben?
Milyen szakma/foglalkozás való neki?
Mennyi az alvásigénye?
Milyen a betegségekkel szembeni ellenállóképessége?
Hogyan viselkedik stressz helyzetben?
Mik gyermeked viselkedésének mozgatórugói, motivációs tényezői?
Milyen a gyermeked fizikai, érzelmi és intellektuális beállítódása, idegrendszere?
Családon belül milyen energetikai egymásra hatások, kapcsolódások vannak? 

 

A kettőt együtt alkalmazva (a Beszélj úgy... és a Pszichogenetika) nagy tudatossággal, a tőlünk telhető legjobbat tudjunk nyújtani gyerekeinknek és tudjuk átformálni magunkat. 


Rájövünk arra, hogy miért van az, hogy az egyik kommunikációs technika jól működik az egyik gyereknél, a másiknál pedig miért nem. Hatékonyabban, célzottabban tudjuk az elsajátított kommunikációs technikákat alkalmazni gyermekünknél.

 


 

Személyes tapasztalataim a tanultakkal kapcsolatban
 

A lányunk (Míra) 2009-ben, a fiúnk (Márk) 2011-ben születtek. Kb. 1,5 éves volt Míra, amikor kezembe került a „Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje” című könyv. Nagy hatással volt rám és éjszakákat töltöttem azzal, hogy kijegyzeteltem a könyvet, majd felragasztgattam a feljegyzéseket a házunk főbb stratégiai pontjaira. Eltökéltem, hogy megtanulom!

Az első tapasztalatom a következő volt. Lányommal szinte mindig közelharcot kellett vívni, hogy kicseréljem a kakis pelusát. Először türelemmel és szép szóval próbálkoztam, majd fenyegetőzéssel „kicsípi a kaki a fenekedet és fájni fog”, aztán jött az erőszak, lefektettem és lefogtam a lábát, majd hatalmas ordítás közepette kicseréltem a pelenkát. Borzasztó volt neki és nekem is. Aztán egy elkeseredett pillanatomban a könyv hatására azt mondtam neki: „Míra, a kakis pelenka a kukába való, a tiszta pelus pedig a Míra fenekére.Azonnal jött, saját maga lefeküdt és azt mondta: „Anya, cseréld ki a pelenkámat!” Nem hittem a saját szememnek és fülemnek.

Az alábbi témákban olvashatsz még "úgybeszélős" történeteket! Hogyan lehet másképp?

 


 

"Csak azt sajnálom, hogy nem előbb futottam bele..."


"Nagy hatással volt rám Andi és a "Beszélj úgy..." tréning. Csak azt sajnálom, hogy nem előbb futottam bele, mert tényleg MŰKÖDIK. És nem csak a 4 évesemmel, hanem a majdnem felnőtt nagyokkal is, sőt a család többi tagjával is. Mindenkinek csak ajánlani tudom! De kitartás és tudatosság, az kell hozzá. A tréning elvégzése annyival nyújt többet pusztán a könyv elolvasásánál, mintha egy klassz útikönyvet nézegetnél, vagy tényleg elutaznál. Megéri."

 

Bereczk Zsuzsi, Szigetszentmiklós

 

Én még időben szeretném megtanulni!


 Jelentkezés

 


 

Mit kapsz még a tréning mellé ajándékba?


 1. Ajándék: Nettó 5.000 Ft értékben.

 

Ha március 15-ig jelentkezel a tréningre és határidőre befizeted a részvételi díjat (jelentkezéstől számított 8 munkanap), akkor megkapsz egy 5.000 Ft értékű 30 perces skype konzultációs lehetőség a tréningen elhangzott bármely témával vagy egyéni problémával kapcsolatban.

 

2. Ajándék: Nettó 11.300 Ft értékben, minden jelentkezőnek


 

3. Ajándék: Nettó 7.000 Ft értékben, az első 5 jelentkezőnek


7.000 Ft értékű kronobiológiai pszichogenetikai elemzést a család egy tagja részére, mely megmutatja az egyén veleszületett, öröklött tulajdonságait.  Az elemzés írásban készül személyenként 2-3, A4-es oldal. 

Mennyibe kerül a Szülői kommunikációs tréning?


 *** Koránkelő kedvezménnyel !!! ***

 34.900 Ft

A maximális létszám: 14 fő


  •  Ha mindkét szülő részt vesz a tréningen, 20% kedvezménnyel  28 000 Ft/fő a tréning díja.

 

  • Pedagógusoknak, óvodapedagógusoknak 10% kedvezményt biztosítunk, tehát 31 500 Ft/fő a tréning díja. 

 

 


 

Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00866-2012, Kommunikációs tréning


Tanfolyam jelentkezés

   
A vezetett tanfolyam típusa*:
A választott tanfolyam időpontja*: -
Név*:
E-mail cím*:
E-mail cím még egyszer*:
Cím*:
Telefonszám*: - -
Milyen kedvezményre jogosult?:
Számla igénylés esetén, számlázási cím:
Üzenet: